Sajtóhír

A TAPE – Food Industry foglalkoztatási célú akcióterv zárókonferencia

Közzététel ideje: 2023.6.27. / Azonnali közzétételre

Sajtókapcsolat: Vasi Emma, director@rdvegtc.eu 

2023. június 27-én, Révkomáromban került megrendezésre a TAPE – Food Industry foglalkoztatási célú akcióterv zárókonferenciája.

Az eseményen üdvözlő beszéddel köszöntötte a résztvevőket Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa; Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára; Jozef Viskupič, Nagyszombati Kerületi Önkormányzat elnöke, és egyben az RDV ETT soros elnöke; Jakub Kubáň, a Szlovák Köztársaság Befektetési, Régiófejlesztési és Informatizációért Felelős Minisztérium képviselője, valamint Veres Csilla, azInterreg VI-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Közös Titkárságának vezetője.

A TAPE-Food Industry (SKHU1701/3.1/110) foglalkoztatási célú térségi akcióterv célja a fenntartható és minőségi foglalkoztatás előmozdítása, nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeripar létrehozása a magyar-szlovák határvidéken és új munkahelyek teremtése, a munkavállalói mobilitás támogatása a határmenti régiók élelmiszeripari ágazatában. A projektet az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programon keretén belül az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatta.

TAPE – Food Industry összköltségvetése 2 343 334,85 euró, amelyből az ERFA 1 991 834,62 euró.

Az akcióterv három kölcsönösen összefüggő projektet tartalmazott, amelyek szinergikus kapcsolatban vannak egymással:

Co-innovation  (Co-in – SKHU/1802/3.1/023) „Innovációs együttműködés projekt”, melynek költségvetése 716.468,85 euró, az ERFA támogatás pedig 608 998,52 euró. A kutatási tevékenységet biztosító intézmények segítségével létrehoztunk egy eszközparkot és egy szakemberekből álló csoportot, akik új technológiai-fejlesztési javaslatokat kínáltak. A projekt határon átnyúló jellege pedig segíti az új technológiák, termék-innovációk terjedését a határ mindkét oldalán.

Local Product Processing (LPP – SKHU/1901/3.1/003) „Helyi termékfeldolgozás projekt”. Költségvetése 1.494.225,00 euró, az ERFA támogatás 1 270 091,25 euró. A gyártósorok fejlesztésével és az új technológiák bevezetésével a résztvevő kkv-k versenyképessége növekszik, ami a termékek hozzáadott értékének növelését, és az élelmiszerfelesleg csökkenését eredményezi. Mindemellett a pályázatban szereplő vállalkozók új munkahelyet teremtettek az innovatív gyártási technológiák beszerzésével, melyek által megnőt az igény a magasabban képzett munkaerőre is, akik képzése szintén megvalósult a projekt keretében.

Coordination and Communication Project (CCP – SKHU/1802/3.1/022) „Koordináció és kommunikáció projekt”. Költségvetése 132 641,00 €, melyből az ERFA támogatás 112 744,85 €. Az RDV ETT feladata volt a projektszintű kommunikációs feladatokon túl a projekt eredményeinek szélesebb körű népszerűsítése, hogy a szakmai ismeretek és az ágazatban rejlő innovációs lehetőségek egy szélesebb célcsoporthoz is eljussanak.

Vasi Emma, a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás igazgatója összefoglalta a projekt tapasztalatait, eredményeit. Elmondta, hogy a projekt partnerségében nyolc szervezet működött együtt a pályázat sikeres megvalósítása érdekében. Az RDV ETT mellett öt vállakozás, a Kősziklás Borászat Kft., a Vörös Tészta Manufaktúra, a KKV- Union s.r.o., az AEH spol s.r.o., a Mäsovinky s.r.o., valamint két kutatóintézet, a Széchenyi István Egyetem, illetve a szlovákiai Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeri Központ vett részt.

A projekt keretén belül megvalósult, következő fontos elemeket emelte ki: élelmiszeripari tevékenységet támogató eszközpark (gyártósorok fejlesztése, amelyek az új, egészséges regionális termékek előállításához nyújtanak segítséget); minőségi és módszertani ellenőrző központ (laboratóriumi eszközök beszerzése, amely biztosítja a mezőgazdasági nyersanyagok és késztermékek tápértékének mérését); innovatív gyártási technológiák bevezetése (az innovatív technológiák bevezetésével és a helyben termelt nyersanyagok feldolgozásával megalapozható az új, egészséges, regionális termékpaletta kialakításának feltételei és a hosszú távú együttműködés az élelmiszeripar különböző szereplői közt); munkahelyteremtés (összesen 7 új munkahely); kutatási, tudományos eredmények (a gyártási folyamatok tervezésébe felhasználásra, beépítésre kerülnek).

Az összefoglalót követően a hét partner szervezet képviselői mutatták be röviden vállalataikat, projektjüket, tapasztalataikat: Papp Erzsébet, KKV-Union s.r.o., Vörös Géza, Vörös Tészta Manufaktúra, Emmer Szabolcs, Kősziklás Borászat, Hajko Ladislav, AEH s.r.o., Faltys Ján, Mäsovinky s.r.o., Dr. Szakál Pál, a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar Víz- és Környezettudományi Tanszékének professzora és Martin Polovka, vezérigazgató, Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum (Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Központ).

A Kősziklás Borászat a borászat meghatározó terméke továbbra is a szőlőbor, ám a szőlőmagolaj, valamint a magőrlemény lisztje jelentős „melléküzemággá” válhat. Olyan gépeket és eszközöket szereztek be (pl. nagynyomású szőlőmagprés, szivattyú nélküli szűrőberendezés, törkölygarat bontóval, magelválasztó szeparátor, szőlőmagszárító asztal, szőlőmagtisztító és osztályozó gép, raklapdobozok, dízelüzemű targonca, raklapfordító, elektromos gyalogkíséretű targonca), melyek segítik a gyümölcsből a törköly és a mag kinyerését.

A Vörös Tészta Manufaktúra a hagyományos tészták mellett kitartó kutatómunka eredményeként csökkentett szénhidráttartalmú, gluténmentes, paleo, valamint alakor búzából készült termékeket is gyárt. A pályázat keretén belül több eszközt is vásároltak, így hántológépet az alakor búza feldolgozhatóságának érdekében; kismalmot az alakor búzából friss őrlésű liszt készítésére; normál terű hűtőkamrát az alakor, a paleo és a gluténmentes termékek készítéséhez szükséges olajos magvak biztonságos tárolására; korszerű tésztagépet; csomagológépet, a környezettudatosságra törekedve, a termékek papírdobozos csomagolásban kerülnek a felhasználókhoz; optikai válogató gépet tisztított levegővel ellátott kompresszorral, mely teljes biztonsággal válogatja ki az őrlés után még megtalálható maradványokat, valamint 10 fejes mérleget; töltő- és csomagológépet.

A KKV-Union s.r.o. a különleges üdítőitalok szegmensében erősítette meg piaci pozícióját, a kémiai vízkezelés nélküli vízellátás, valamint az italok kis gyártási tételének stabilizálása volt a fő kihívás.  A projektből származó forrásokat az italgyártás során használt víz ellátására és kezelésére szolgáló új rendszer, a különleges italok kis gyártási tételeit szolgáló pasztőrözőgép, valamint az italgyártó gépsor részeként egy címkézőgép -amely lehetővé teszi a különböző típusú címkék felhelyezését a fogyasztói csomagolásokra- beszerzésére fordították.

Az AEH s.r.o. (Kft.) már több éve Szlovákia meghatározó bortermelő régiójában működik, ez ösztönözte arra, hogy részt vegyen a projektben, célja a speciális szőlőalapú termékek – elsősorban a szőlőmagolaj, a balzsamecet típusú szőlőecet és a szőlőhéjliszt Celestina márkanév alatt történő – előállításához szükséges technológiák megszerzése volt.A projektből származó forrásokat a szőlőtörköly elsődleges feldolgozására szolgáló modern és egyedi berendezések (extraháló és szőlőválogató), a nyert folyékony rész feldolgozására szolgáló berendezések (fordított ozmózis), a bor és az ecet erjesztési technológiája, valamint az érlelő- és tárolóedények beszerzésére fordították.A szilárd frakció olajos részét prés segítségével olajjá dolgozzák fel, a maradékot pedig további feldolgozás céljából kondenzációs szárítóban kíméletesen megszárítják.

A Mäsovinky s.r.o. (Kft.) egy kis húsfeldolgozó vállalkozás, a határon átnyúló projekt forrásaiból egy erjesztő- és füstölőkamrát vásárolt, amelynek köszönhetően képes lesz erjesztett szalámit, húsvéti sonkát, valamint szárított húsokat és szalonnát gyártani. Az új berendezések lehetővé teszik, hogy a szabályozott hőmérsékletnek és páratartalomnak köszönhetően a termékben a kívánt mikroflórát és páratartalmat rövidebb idő alatt érjék el, ezáltal pedig kiváló minőségű terméket elállítanak elő.

A Széchenyi István Egyetem, Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar, Vízgazdálkodási és Természeti Ökoszisztémák Tanszéke az alakor, tönköly és a kommersz búza eredményes levélkezelését végezte bokrosodáskori és virágzáskori fenológiai fázisban. Bizonyították, hogy a hozam emelkedése közben, a liszt minőségének, antioxidáns tartalmának növelésével, csökkenő gombás fertőzések mellett egészségesebb terméket állítottak elő. Új típusú vas- és cink-szacharóz komplexekkel végeztek kék szőlőnél kísérleteket. Igazoltan növelték a szőlő cukor és az antioxidáns tartalmát. A termékek vizsgálatában a Szlovák NPPC – Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Központ – Élelmiszerkutató Intézete is részt vett. A kutatások végzését a pályázat 2 db mobil meteorológiai állomása, pH, oxigénmérő és ultrahangos roncsoló műszer, gabona analizátor beszerzése segítette. A két intézmény több tudományos előadás keretén belül több száz résztvevőnek mutatta be a projektet.

A Szlovák Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeri Központ a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetem magyarországi partnereivel közösen innovatív technológiai eljárásokat dolgoztak ki új típusú, magasabb tápértékű élelmiszerek előállítására a körforgásos gazdaságot támogató nyersanyag hasznosítással. A gyakorlatból és az üzleti környezetből adódó igények alapján közösen fejlesztettek ki új termékek prototípusait, például a szőlő feldolgozásakor keletkező szőlőtörköly felhasználásával készülő szőlőecet és a szőlőolaj, amelyeket a fogyasztói táplálkozásban magas minőség és egészségfejlesztő tulajdonságok jellemeztek. A regionális növényi anyagok innovatív feldolgozásának fejlesztése során a gyógynövények macerációjának és erjesztésének biotechnológiai eljárásait alkalmazták új típusú italok és koncentrátumok előállítására. A fejlesztés és a minőségellenőrzés biztosítása érdekében a projekt végrehajtása során megvásárolták a szükséges technológiai és laboratóriumi berendezéseket, mint például nitrogén- és fehérjeanalizátor, FTIR-analizátor, aw-mérő, multiméter, laboratóriumi szárítókemencék, gőzfejlesztő, vákuumfejlesztő, koncentrátor, higiéniai berendezések, napelemek, valamint víz- és villamosenergia-berendezések.

Az előadások során a vállalatokról kisfilm került levetítésre, amely vizuális betekintést nyújt a projektbe, bemutatja az elért eredményeket, valamint a projektben részt vevő kis-és közepes vállalatoknál alkalmazott új technológiai folyamatokat, valamint az ezek segítségével előállított termékeket, prezentálta. A jelenlévők kóstolhattak is a projektpartnerek által gyártott termékekből: a  Vörös Tészta manufaktúra alakoros lisztjéből készült kenyeret, tésztát, a Masovinky kft. hústermékeiből – sonkát, szárazkolbászt és szalonnát, a Kősziklás Borászat kiváló borait, valamint a KKV-Union vállalat tiramisuját.

A rendezvény során Holop Szilveszter, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft Közös Titkárságvezető-helyettese, a határon átnyúló térségi akciótervek mechanizmusának és szerepének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Berényi József Nagyszombati Kerületi Önkormányzat alelnöke, az RDV ETT Szakmai Bizottságának elnökevégezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy az innovációs technológia bevezetésének további előnye a munkahelyek teremtése – a TAPE-Food Industry projekt által megvalósultbefektetésnek köszönhetően összesen hét új munkahely jött létre.

A sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. (A programról részletes információ a www.skhu.eu oldalon érhető el.)

További információért kérjük, forduljon ide:

Vasi Emma, igazgató

E-mail: director@rdvegtc.eu 

Mobil: 00421 905 335074

Web: https://tape-foodindustry.eu/