Sajtóhír

Közzététel ideje: 2021. 02. 26. / Azonnali közzétételre

Sajtókapcsolat: Henrieta Hubertová, secretary@rdvegtc.eu

A 4 db on-line tematikus workshop a “Food industry” foglalkoztatási célú térségi akcióterv és kapcsolódó projektjei (SKHU/1802/3.1/022, SKHU/1802/3.1/023, SKHU/1901/3.1/003) részeként valósult meg a Rába-Duna-Vág ETT szervezésében a következő témákban: „búza”, „bor”, „hús“ és „zöldség – gyümölcs“.

A Food Industry (SKHU1701/3.1/110)  foglalkoztatási célú térségi akcióterv (ang. röv.: TAPE) célja a fenntartható és minőségi foglalkoztatás előmozdítása és a munkavállalói mobilitás támogatása a határmenti régiók élelmiszeripari ágazatában. A projektet az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programon  (3. prioritási tengely) keresztül az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja.

A tematikus workshopok alkalmával a 150 résztvevőnek bemutatásra kerültek az akcióterv projektjeinek egyes céljai és a már elért eredményei. A tematikus workshop napi témája köré összeállított előadások sorozata azt az elvet követte, hogy a projektben részt vevő öt kis- és közepes vállalkozás (KKV) kedvezményezettje milyen területen működik.

A résztvevőket Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés és az RDV ETT elnöke, valamint Ivanics Ferenc, Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte, kiemelve a projekt fontosságát és jelentőségét a határmenti régióban.

Ezt követte a Rába-Duna-Vág ETT által irányított akcióterv és kapcsolódó projektjei ismertetése. Ezek célkitűzése, hogy fenntartható, nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeripart hozzon létre a magyar-szlovák határvidéken, amely a vállalkozások hatékonyságának növelése mellett 7 új munkahely teremtését is támogatja. A projekt megvalósítása során elkészül a „TAPE-movie”, amely vizuálisan mutatja be az elért eredményeket, a projektben részt vevő kis-és közepes vállalatokat pedig rövid videók és rádió interjúk népszerűsítik, bemutatva az új technológiai folyamatokat és az ezek segítségével előállított termékeket.

Bemutatkozott a projektben részt vevő öt kis-és közepes vállalkozás az innovatív technológiák bevezetésével és a helyben termelt nyersanyagok feldolgozásával megalapozza az új, egészséges, regionális termékpaletta kialakításának feltételeit és a hosszú távú együttműködést az élelmiszeripar különböző szereplői közt.

A projekt Vezető Kedvezményezettje a K.K.V. – Union s.r.o. (Lehnice) szlovákiai vállalat, a projekt további kedvezményezettjei: Kősziklás Borászat Kft. (Dunaszentmiklós, Magyarország), Vörös Tészta Manufaktúra (Tarján, Magyarország), Mäsovinky s.r.o. (Jablonica, Szlovákia), AEH spol. s.r.o. (Pezinok, Szlovákia).

A pályázatban részt vevő Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszeri Központ (Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum) és a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság-és Élelmiszertudományi Kara kísérleteket végeznek a magasabb minőségű és egészségesebb élelmiszeripari termékek előállítására környezetbarát módon.

A workshopokon hallható volt pl. a 2020. évi ős- és őszi búzában végzett kísérletekröl, a szénhidrát-koncentrátum szőlőtörkölyből történő kinyerésére szolgáló technológia tervezéséről és optimalizálásáról, de arról is, hogy a növényi termékek antioxidáns tartalma milyen hatással van az egészséges táplálkozásra vagy a különböző típusú élesztők hatásáról a bor aromájára, illetve az élelmiszerek tápértékének címkézéséről.

Megtudtuk például, hogy az Okara ígéretes rost és tápanyagforrás a pékárukban, mennyire fontos a zsírok jelenléte az élelmiszerekben, hogy szükséges a növényi és állati fehérjék arányát betartani a táplálkozás szempontjából, valamint hogy a poliolok az étrend cukorbevitel csökkentésének lehetséges eszközei. Az előadások többsége érintette a helyes táplálkozás irányelveit, tippeket adtak az egészségesebb étkezéshez és az ételek elkészítéséhez. 

Nem utolsó sorban szó esett az éghajlat változások hatásairól, pl. a növekvő CO2-koncentráció és az éghajlatváltozás hatással lesz az élelmezésbiztonságra a jövőben, valamint 2100-ra a rizs- és kukoricatermés 20–40% -al csökkenhet a trópusi és szubtrópusi területek felszíni hőmérsékletének emelkedése miatt.

Mindamellett a szlovák oldalról Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke, és a magyar oldalról Ugrai András ismertette az érdeklődőket az élelmiszeripari és mezőgazdasági fejlesztési támogatások lehetőségeiről Szlovákiában, valamint Magyarországon.

Azonkívül betekinthettünk Bott Frigyes kovászos kenyér készítésének titkaiba és hogyan kapcsolódik ma a gazda-molnár-pék lánc, Krass-Tóth Melinda 200 ha növénytermesztési gazdaságába, megtudhattuk milyen a helyi zöld gazdaság, vagy az ökológiai gazdálkodás a zöldség és gyümölcsösökben. Ugyanakkor Bondor László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi tagozat alelnöke, ismertette velünk a hazánk borfogyasztási szokásainak felmérései eredményeit. A workshopon jelenlévő vállalkozók örömmel fogadták, hogy nincsenek magukra hagyva, mivel együttműködési formákat kereshetnek és tapasztalatokat cserélhetnek olyan szervezeteknek köszönhetően, mint pld.: az Európai Innovációs Klaszterláncok, CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat, avagy a 150 országban jelenlévő Slow Food mozgalom.

A sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. (A programról részletes információ a www.skhu.eu oldalon érhető el.)

További információért kérjük, forduljon ide:

Vasi Emma, igazgató

E-mail: director@rdvegtc.eu 

Mobil: 00421 905 335074 Web: http://tape-foodindustry.eu/